Att bada en hund

Att bada en hund

Det finns många skräckhistorier om hur det är att bada hundar och katter som sätter sig på tvären, och de flesta kan du ta med en nypa salt. Det finns dock några varnings- och utropstecken kring just badandet av husdjur som kan vara bra att känna till så inte hela operationen blir ett stort fiasko.

Roligt värre

Tänk dig att du ska bada din stora yviga hund som inte alls vill bada och som sätter sig på tvären ganska rejält. Den ylar, skäller och försöker febrilt ta sig därifrån, den försöker ta spjärn mot dörrposterna för att inte ens kunna dras in i badrummet. Den lämnar klösmärken på inredningen, slår omkull saker och lämnar skador i badkarets emalj. Till råga på det blir det stopp i avloppet efteråt då all päls från hunden korkar igen vattenlåset. Detta upptäcker du inte förrän du själv ska bada och det blir vatten över hela badrumsgolvet. Lägg också till att hunden rymmer flera gånger under badet och lämnar blöta fläckar på parketten som du inte har tid att torka upp med en gång. Katastrof. Betänk sedan om du skulle bada en katt istället för hund, klösta armar, händer och blodstänk lite överallt.

Gör om och gör rätt

För att det ska underlätta att hålla husdjuren rena är det bra om din badrumsinredning är stilren, enkel och fräsch. En duschkabin från Rörfokus.se kan göra hela proceduren lättare så varken hund eller katt kan rymma. Lägg dessutom en duschmatta på golvet eller botten så att djuret står stadigt och inte repar med sina klor.

I tidningen Härliga Hund ges 6 råd om hur du ska göra för att bada din hund på ett bra och enkelt sätt. Det är viktigt att tänka på att inte använda alltför varmt vatten, det ska kännas ljummet och man bör vara väldigt noga med att skölja ur schampot eller såpan ur pälsen så det inte finns några rester kvar som djuret kan slicka i sig. Långhåriga husdjur kan ibland behöva en balsaminpackning och det finns pälsbalsam speciellt för djur.

Efterarbetet

När ditt djur är badat eller duschat är det viktigt att torka det ordentligt torrt. Här kan du använda en frottéhandduk men också en fön. Tänk på att en vanlig hårfön som blåser varmluft blir för varm för djuret, så har du en knapp för svalare luft, använd den, annars får du skaffa en hundfön. När du sedan är klar återstår arbetet med att städa upp, ställa saker på plats igen och rensa golvbrunnen så det inte blir något stopp senare. Stopp i avloppet kan ge vattenskador eller väldigt dålig lukt – räcker det inte med lukten av blöt hund i nuläget? Värt att tänka på är att hemförsäkringen inte täcker allt när det gäller skador orsakade av fukt och vatten. Vet du med dig att du har otäta skikt i badrummet kanske du ska tvätta hunden med vattenslangen utomhus istället för att vara på den säkra sidan? Ett annat alternativ är att lära hunden från tidig ålder att stå still vid bad och dusch så slipper du framtida problem.

dante