Därför är dina fails fantastiska för dig

Därför är dina fails fantastiska för dig

Det är dina misslyckanden som utvecklar dig allra mest i livet. Genom att faila lär du dig att inte göra på samma sätt nästa gång. Om du dessutom reflekterar över vad som kan göras annorlunda vid nästa försök är dina fails vägen till framgång.

En naturlig instinkt

Att faila, misslyckas, är något de flesta människor är rädda för. Anledningen till det är helt naturlig; vi vill nämligen passa in i en grupp med andra människor. Om någon annan ser oss göra fel och misslyckas med något viktigt tror vi att vi riskerar att bli bortvalda och hamna utanför gruppen. Faktum är dock att dina fails kan göra dig mer mänsklig i andras ögon och bidra till ett mer prestigelöst och öppet klimat, till exempel på en arbetsplats.

Hantera dina fails på rätt sätt

Vissa människor tycks alltid göra rätt redan vid första försöket. Det har dock ofta mer att göra med hur dessa personer hanterar sina fails än att de inte gör dem. Du kan gräva ner dig totalt i ett misslyckande och bestämma dig för att aldrig mer prova på situationen eller uppgiften du inte klarade av. Då blir misslyckandet inte särskilt lärorikt, och förmodligen drar du även onödigt mycket uppmärksamhet till händelsen.

Ett exempel: Kuggar du på uppkörningen och bestämmer dig för att aldrig försöka igen kommer du för det första inte att få något körkort. För det andra kommer folk förmodligen fråga dig resten av livet varför du inte har körkort.

Om du istället reflekterar över varför du inte lyckades kan du dra slutsatser om hur du ska göra nästa gång för att det ska gå bättre. Det är ett framgångsrecept, även om det innebär att du mår dåligt över dina fails. Hemligheten ligger i att komma tillbaka efter ett misslyckande och försöka igen, klokare av erfarenheten. Ibland krävs det flera försök, men är du bara målmedveten nog kan du alltid nå ditt mål till slut.

dante