Det roliga med ”Fails”

Det roliga med ”Fails”

Det sägs att den enda sanna glädjen är skadeglädjen. Det ligger mycket i detta eftersom de allra flesta tycker att det är kul att se när andra skadar sig, så länge det

inte är allvarligt. För att detta ska vara kul så behöver det oftast kompletteras med någonting oväntat. Ta till exempel någon som hoppar på en studsmatta, helt plötsligt lossnar den ena fjädern så personens balans rubbas och han landar halvvägs utanför kanten för att sedan ramla ner.

Eller någon som spelar bowling i stockholm och råkar kasta klotet över i fel bana.

Det verkar kanske inte så kul när man bara läser om det, men när man ser det på video så blir det en helt annan sak.

En hel industri

Det faktum att människor uppskattar när andra skadar sig har gett upphov till en hel industri. Det finns flertalet hemsidor och youtube-kanaler som enbart fokuserar på ”fails” i olika slag. Det finns även många TV-program som har just ”fails” som inriktning. En del av dessa program behöver inte ens leta upp olika klipp själva utan de baserar hela sin idé på att folk vill dela med sig av sina egna roliga klipp.

Många erbjuder prispengar till det roligaste klippet för att locka folk ytterligare och de har antingen någon form av jury eller låter folk ringa in och rösta på sitt favoritklipp. Även om just ”fails” inte alltid vinner så är det nästan garanterat ett klipp av den naturen med på den slutliga topplistan.

Det psykologiska bakom

Det finns faktiskt en psykologisk förklaring till varför vi känner skadeglädje. Människan är i grund och botten en djur som vill hävda sin egen dominans gentemot andra av samma art, rivaliteten är stark och det syns tydligast på arbetsmarknaden. Man vill gärna framstå som bättre än de andra som söker en viss tjänst och ett enkelt sätt att göra det, i alla fall för sig själv, är genom att dehumanisera och förlöjliga de andra. När någon gör bort sig faller det sig alltså naturligt att se sig själv som något bättre än den personen i just den situationen.

Det finns även vissa förklaringar i aggressivitet. Tittar man historiskt så är människan en ganska aggressiv varelse som inte är främmande för användandet av våld. Detta skapar en viss ”njutning” av att se andra skadas. I dagens samhälle anses detta gränsa till det sadistiska eftersom vi har utvecklats i den riktning vi har.

Även en känsla av rättvisa spelar in. När någon utmanar ödet på ett visst sätt så är det inte mer än rätt att personen gör bort sig eller hur det nu ska förklaras. Personen får skylla sig själv och då kan man enkelt skratta åt både resultatet och dumheten i ett.

Allt detta tillsammans ger en psykologisk förklaring till varför man känner skadeglädje i vissa olika situationer. Det är alltså en helt naturlig reaktion, även om det ibland kan kännas helt fel.

dante