Vanligaste misstagen

Vanligaste misstagen

De vanligaste misstagen som en förälder gör

Tim Elmore är en författare som är expert på att leda och har skrivit drygt 25 böcker om ledarskap. Han har kunnat identifierat de vanligaste misstagen som föräldrar gör för att hindra barn att bli framgångsrika.

Listan på de vanligaste misstagen

Tims lista på de vanligaste misstagen som du som föräldrar eventuellt gör, för att hindra ditt/dina barn att lyckas.

  • Att du inte låter barnen ta några risker. För det är lätt som förälder att ha temat – ”Säkerheten före allt” och gör att din rädsla förstärks för att förlora barnen och du gör allt för att skydda dem. Visserligen är det vårt jobb som föräldrar, men för mycket av det goda har en negativ effekt. Får inte barn slå sig och få sår på knäna eller leka utomhus, så finns det risken att de som vuxna får fobier. Därför är det okej för dem att göra slut med sin flick/pojkvän som ungdomar, för att de ska kunna uppskatta ett förhållande som är tryggt.
  • Om ett barn blir rädd för snabbt, betyder det att oftast vuxna löser barnens problem och räddar barnen för att misslyckas istället för att kunna lösa sina egna problem. Vilket gör att barnen som vuxna tror att det alltid kommer vara någon annan som löser deras problem och räddar dem.
  • Din skuld som förälder hindrar dig för att ha ett positivt ledarskap och innebär att du känner skuld när du säger nej eller inte nu. Det är så att ditt barn inte behöver älska dig varenda minut, för sätter du inte gränser, finns risken att de blir bortskämda. Får barnet gränser, lär de sig att ta vara på det de får istället. Var även försiktig med belöningar. Barnet behöver inte få en massa saker så fort barnet har gjort något bra eller bara belöna den som har varit duktig. Vilket gör att risken finns att de ska få belöningar utan att ha gjort sig förtjänta av dem. Dessutom kan det räcka med att ge beröm, kram, ett tack eller något likande. Annars finns risken att ”belöningarna” till slut inte blir tillräckliga och barnet blir missnöjt.
  • Dela med dig av dina misstag som du har gjort. Dels är det ett bra sätt att få goda råd, samtidigt som det gör att barnet/tonåringen vet vad som ska undvikas. Detta för att de ska kunna göra bra val till slut.
  • Som förälder är det viktigt att leva som du lär, annars kan barnet få en missvisande bild. Följ därför de normer och värdering som finns, även om du tror att ditt barn är för litet.
dante