Fails som påverkar oss

Fails som påverkar oss

Alla människor misslyckas mer eller mindre, det är en del av livet och alla vi känner oss också misslyckade ibland. Det kännas som att samhället är byggt just för att misslyckas så att någon annan kan lyckas bättre. Nästan som en social ”survival of the fittest”. Emellanåt kan det kännas som att känslan aldrig kommer gå över, men det finns vägar att gå för att känna sig bättre till mods.

Vad gör att vi känner oss misslyckade?

En stor del av vår vakna tid, redan som barn går ut på att tävla med andra. Under vår uppväxt jämför vi oss med våra kompisar. Vem har den finaste cykeln, vem har bäst betyg, vem klär sig snyggast och vem har de populäraste kompisarna. Känslan av att vara en vinnare eller förlorare blir en tidig följeslagare.

Våra föräldrar försöker hjälpa oss att bli starka, självständiga individer men för många blir känslan att misslyckanden endast går över för att ge plats åt nya.

Ungdomar och vuxna lägger upp bilder på sociala medier för att visa hur lyckliga och lyckade de är men forskning visar att sociala medier och psykisk ohälsa hänger ihop och får oss att tävla ännu mer samt får oss att känna oss ensamma på köpet.

Som vuxen?

Om vi tror att känslan ska försvinna bara för att vi blir vuxna, genomför en utbildning eller får ett bra jobb tror vi oftast fel. När vi är vuxna är känslan av att känna sig misslyckad ibland värre än i tonåren. Det finns kanske färre saker att uppleva och tid att rätta till. Vi utbildar oss, kämpar för att få ett bra jobb, skaffar partner och barn och håller tummarna för att det ska vara en god satsning som inte slutar med ånger och misslyckande.

Hur ska vi hantera det?

Vad ska vi göra med all dyster information och oss själva om vi känner oss misslyckade? När det kommer till frågor som rör vårt utseende, t ex att vi är otränade, väger för mycket eller har fysiska besvär är det kontakt med läkare eller dietist

som gäller. Hur mycket det än tar emot är rådgörande och väglednig det bästa för oss.

Ett vanligt förekommande problem som ger känsla av misslyckande är att många vuxna lider för att de har dåliga tänder. De får svårt att le och får sämre självkänsla. Om man har dålig tandhälsa och dessutom har väntat läge med att gå till tandläkaren kan det finnas behov av akut tandvård, det finns bra hjälp att få.

När allt kommer omkring har det visat sig att de flesta människor känner sig misslyckade på ett eller annat sätt, i någon mening. Vi kanske en dag kommer inse att det egentligen är meningslöst att jämföra sig. Visst kan vi ha tunga perioder i livet men så länge det inte påverkar vår hälsa negativt är frågor som: vem har snyggast bil, bästa karriär eller har rest flest gånger inte relevanta för att vi ska kunna få ett drägligt liv.

Vi behöver acceptera våra begränsningar, försöka att vända på perspektiven och tolka våra liv så positivt vi kan.

dante