Jämföra sig i sociala medier

Jämföra sig i sociala medier

Det behövs inte många minuters scrollande i Facebookflödet förrän man vet att Lisa bakat bullar, Anna planterat om alla växter, att Lena har landat på Gran Canaria och att Kalle dricker kaffe på altanen. Viktor är med ungarna på fotbollsträning och Sofia förbereder tjejkvällen, har shoppat nya kläder och visar upp nya läppstiftet med en plutmunsselfie. Vad gör du? Du har fortfarande morgonrufs i håret och funderar på om makaronerna räcker till middagen. Ungarna sitter framför sina datorer och katten har lagt en hårboll under bordet. Åka och handla eller dammsuga, det är frågan. Kanske plocka lite tvätt och röja undan högarna med reklam, brev och papper ifrån bordet och köksbänken. Telefonen plingar till och din kusin bjuder in dig till någon mobilvariant av Alfapet.

Du stirrar på telefonen, pappershögarna, dammråttan i hörnet och på vad katten lämnat efter sig. Vadå ligga i badet med ansiktsmask eller åka till Kanarieöarna? När ska man orka och ha tid att baka bullar? Hur kommer man ens ihåg att lägga upp maten snyggt på tallriken, duka till vardags med servetter, tända ljus och blommor i en vas, för att sedan föreviga det hela på sociala medier? Hur aptitligt kan man göra korv och mos på fem sekunder innan barnen hugger in?

Alla andra har alltid perfekta ögonblicksbilder på allt de gör, äter och handlar. Det är aktiviteter hit och dit, tända ljus och god mat. Alltid välstädat, fina möbler och vinglas. Ständigt dessa vinglas. Har folk inget liv?

Här är det lätt att bli modfälld, känna sig lat eller mindre värd i jämförelse. Det verkar som att alla har så ordnade liv medan ditt liv mest går ut på smutstvätt, räkningar och problem med bilen. Känslan av misslyckande, att inte klara av att hålla rent omkring dig, du ger barnen för mycket datortid, du aktiverar dem tillräckligt mycket per dag och du har inte råd med semester, en fungerande bil eller att köpa alla tekniska nymodigheter.

Se det inte som ett misslyckande, för det är det absolut inte. Det finns forskning som visar att man blir ledsen av sociala medier och att de som lägger upp många statusuppdateringar är rädda för att bli övergivna och därför söker likes och bekräftelse.

Man vet heller inte hela bilden utifrån vad man ser i facebookflödet. Det är Kajsas lediga dag på länge och hon har velat ha en hemmaspadag i evigheter. Saras perfekta tallrik och dukning avslöjar inte att hon inte duschat på en vecka, har tre skräppåsar på golvet och en hög med inkassokrav på bänken. Tjejmiddagen är dessutom bara ett svepskäl, pojkvännen är otrogen och vännerna är på väg för att ge en axel att gråta mot.

Alla kämpar med sitt, du vet bara vad de väljer att visa, och om du lyckades få till den där perfekta hallonpajen kanske du också ville visa din mammas moster som alltid trott du varit urkass på att baka. Skaffa ett par kaffemuggar med tryck som peppar dig och påminner dig om att bild och verklighet ibland är två väldigt olika saker. Det är din verklighet som räknas.

dante