Tidiga misstag blir goda lärdomar

Tidiga misstag blir goda lärdomar

Alla människor ställs inför problem och det som skiljer oss åt är inte om vi är stora internationella ledare eller vanliga medborgare, det som skiljer oss åt är om vi lär oss av våra misstag och klarar av att leda oss själva framåt. Den brittiske premiärministern Winston Churchill sa ”Det är en stor fördel att tidigt begå de misstag man kan lära något av”. Churchill var Hitlers främsta fiende, i både mod och intellekt, och med sitt ledarskap hjälpte han Storbritannien och de allierade att stå emot nazisterna. Vad kan vi lära oss av det? De flesta av oss kommer inte att bli stora politiska ledare och strida mot en ond fiende. Vi lever vardagsliv med jobb, familj, räkningar som ska betalas och chefer som kräver mycket av oss.

 

Under första världskriget var Churchill minister och lyckades inte väl – men han lärde sig av de tidiga misstagen och kunde sedan använda den kunskapen när han stod i sitt livs kamp. På samma sätt är det för oss. Låt oss säga att vi fått tag på en fantastiskt fin tomt, i fjällen eller vid skärgården, och detta till ett otroligt bra pris. En bekant påpekar det billiga priset och tycker att vi bör undersöka orsaken till det. Granntomterna kostar ju det dubbla! Men vi känner oss nöjda med tomten och köpet – vi är skickliga på att göra affärer helt enkelt! Vi anlitar en firma som bygger en fin sommarstuga, anlitar andra hantverkare som installerar VVS och elektricitet. Hela familjen njuter av stället och vi beslutar oss för att flytta dit permanent! Varför bo i en trång lägenhet när man kan bo i egen villa på landet med fantastisk utsikt? Då kommer en uppmaning att göra en radonmätning på vårt drömställe. Behörig person anlitas, tar prover och vi väntar. Och får förödande svar på radonmätningen. Den fina tomten var billig av en anledning, men nu är det inte säkert att vi kan bo kvar. Värdena är för höga för att barn ska växa upp på platsen.

Det är nu den egna förmågan till ledarskap kommer fram. En viktig aspekt av ledarskap är faktiskt ödmjukhet – det är inte möjligt att lära av tidiga misstag, om man inte är villig att inse att man gjorde fel och frågar sig hur man kan undvika dem i framtiden. Det första som man behöver göra är att gå igenom hela den process som lett fram till situationen. Sedan behöver man samtala om misstaget med kunniga personer. I detta fall vore det klokt att söka upp den person som uppmanade att man skulle undersöka varför tomten var så billig. Vad reagerade den personen på? Vad missade jag själv? Det är bra att i efterhand läsa på om ämnet, men också fråga sig hur man kan använda misstaget som princip. I detta fall kan principen vara att våga lyssna på råd, att ifrågasätta billiga priser och att alltid göra en stor bakgrundskontroll innan man gör en viktigt affär. På det sättet kan man gå vidare, slippa göra om misstaget och också ge goda råd till andra.

dante