Att tänka positivt – en trend som gör dig immun

Att tänka positivt – en trend som gör dig immun

Är det fler som tycker att uttrycket ”tänka positivt” står en upp över öronen och är lika uttjatat som det är att ”tänka kärlek”? Då kan vi glädja dig med att den positiva trenden faktiskt håller på att ersättas av en mer realistisk och naturlig form av tankesätt. Att tänka alltför positivt har visat sig ge en större brist på empati, orsaka förvrängning av verkligheten och inte minst ge en avsaknad på förberedelse ifall det negativa ändå skulle segra, vilket det i många fall gör. Vi lever ju inte i en drömvärld där allt är gratis med affirmationer som leder var och en till ett Hollywood-liv.

Våga tänka negativt för att inte misslyckas

Om du är trött på att vara mainstream och göra som alla andra genom att utöva mindfulness, slå dövörat till inför katastrofvarningar och tänka dig frisk vid svåra sjukdomar, så kan du istället välja att gå den realistiska vägen. Detta innebär inte att du ska sitta hemma och säga att allt kommer att gå åt fanders – det gäller bara att vara förberedd inför livets naturliga skeden.

Det har visat sig att människor som vägrar tala om döden och som inte klarar av att ställa sig inför fullbordat faktum att en sjukdom snart kommer att ta överhanden av en närstående, utvecklar en brist på empati som kan vara rent skadlig. Det gör även att personen inte heller kan klara sig om något fasansfullt faktiskt skulle inträffa. Att lägga locket på och avfärda vissa samtalsämnen är som att be om problem och alla vet att en person som vägrar inse saker till slut får uppleva hur saker och ting slår tillbaka förr eller senare. Så sluta sätta pixels över dina problem och samhällsutmaningarna om du inte vill att det kommer tillbaka och biter dig i rumpan senare i livet.

Negativ brainstorming

Att ersätta det positiva tänkets tyranni som sedan leder till att risker förbises, med en negativ brainstorming på arbetsplatsen eller hemma med familjen – kan göra underverk för en annars så intet ont anande person. Att vara positiv till 100% gör att man blir helt immun mot kritik och istället avfärdar det som att personen som ger kritiken är en drummel som behöver yoga, mindfulness och Gud vet vad. Detta är ganska skrattretande, eftersom vi alla har fel och brister som uppdagas förr eller senare. Det är inget fel i det – livet är inte alltid lätt. Tvärtom!

Så istället för att sätta dig och ”omma” i skogen och tänka ut affirmationer som kommer att göra dig till USA:s näste president, så är det förmodligen bättre om du väger för- och nackdelar mot varandra och ser till verkligheten som den är. Negativitet till en viss grad kan faktiskt leda till färre misslyckanden än om du bara tänkte ”glädje” och ”kärlek” – dagens favorituttryck.

dante